Numerical Ability for SBI PO Pre

Numerical Ability for SBI PO Pre

1. Two numbers are respectively 25% and 20% less than a third number. What percent is the first number of the second.

(A) 5.85%
(B) 75.85%
(C) 80.60%
(D) 93.75%

2. A pump can fill a tank with water in two hours. Because of a leak in the tank it was taking two 1/3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water off the tank in.

(A) 8 hours
(B) 7 hours
(C) 13/3 hours
(D) 14 hours

3. A can do a piece of work in 4 hours. B and C can do it in 3 hours. A and C can do it in two hours. How long will B take to do it?

(A) 10 hours
(B) 12 hours
(C) 8 hours
(D) 24 hours

 

4. The difference between the simple and compound interest on a certain sum of money at 5% rate of interest p.a. for two years is Rs.15. Then the sum is _____
(A) Rs.6500
(B) Rs.5500
(C) Rs.6000
(D) Rs.7000

5. A sum borrowed under compound interest doubles itself in 10 years. When will it become four fold of itself at the same rate of interest?
(A) 15 years
(B) 20 years
(C) 24 years
(D) 40 years

6. The students in three classes are in the ratio of 2:3:5 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 originally the total number of students was _______
(A) 100
(B) 180
(C) 200
(D) 400

7. The ratio of incomes of two persons is 5:3 and that of their expenditure is 9.5. Find the income of each person if they save Rs.1300 and Rs.900 respectively.
(A) Rs.4000, Rs.2400
(B) Rs.3000, Rs.1800
(C) Rs.5000, Rs.3000
(D) Rs.4500, Rs.2700

8. A fort has provision for 50 days if after 10 days they are strengthen by 500 men and the remaining food lasts 35 days. How many men were there in the fort initially?
(A) 3500
(B) 3000
(C) 2500
(D) 4000

9. A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. Find the net increase or decrease in %

(A) 10% increase
(B) 10% decrease
(C) 8%increase
(D) 8% decrease

10. The product of two positive numbers is 2500 if one number is 4 times the other, the sum of the two numbers is ______
(A) 125
(B) 50
(C) 225
(D)450

 

Answers:–

1. (D)
2. (D)
3. (B)
4. (C)
5. (B)
6. (C)
7. (A)
8. (A)
9. (C)
10. (A)

 

All the best for ur exams…

Ashutosh
Coordinator,Ibpsprepadda & PrepDesk. I love to write on competitive exam preparation. I am passionate about helping students and sharing exam prep resources. I love to make exam prep affordable and convenient for everyone.

You can also connect with me on following social media.

Shares
Share This
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better