Quiz based on Computer Hardware

MCQ on Computer Hardware

computer quiz

Q1- Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be:

(a) Hardware
(b) Software
(c) Data
(d) Information (e) None of these
Q2- What input device can be used for marking?

(a) Optical mark reader
(b) Bar code reader
(c) Mouse a multiple choice test
(d) All of the above
(e) None of these

Q3- Which of the following is a pointing device?

(a) Hard disk
(b) CD-ROM drive
(c) Touch screen used for computer input.
(d) RAM
(e) None of these

Q4- What do the abbreviations VAB stand for?

(a) Voice-activated broadcasting
(b) Visual audio board
(c) Voice answer back
(d) All of the above
(e) None of these

Q5- Information on a hard disk is usually backed-up using a..?

(a) CD-ROM
(b) Magnetic tape
(c) Floppy disk
(d) All of the above
(e) None of these

Q6- Hard disks can have a storage capacity in the region of…?

(a) 1Gb

(b) 1.44Mb
(c) 720K
(d) All of the above
(e) None of these

Q7- Formatting a disk results in all the data being…?

(a) Saved to the disk
(b) Copied from the disk
(c) Deleted from the disk
(d) All of the above
(e) None of these

Q8- Which bus carries information between processors and peripherals?

a. Autobus
b. Data bus
c. Address bus
d. All of the above
e. None of these

Q9- A ____________ is a unique identification number generated by a computer hardware component or a program.

(a) GUID

(b).NETPassport

(c) private key

 (d) cookie

 (e) None of these

Q10- Which is the part of a computer that one can touch and feel?

(a) Hardware

(b) Software

(c) Programs

(d) Output

(e) Instructions
Q11-Which of the following is not an example of hardware?
(a)word

(b)Printer

(c)Mouse

(d)Monitor

(e) Scanner

Q12- Modem stands for

(a) A type of secondary memory

(b) Mainframe operating device memory

(c) Modulator-demodulator

(d) All of the above

(e) None of these

Q13-The box that contains the central electronic components of the computer is the:

a. Motherboard

b. system unit.

c. Peripheral

d. input device

e. Control unit

Q14- Devices, such as monitors and printers, that are connected to the computer are called:

(a) processing devices.

(b) system devices.

(c) peripheral devices.

(d) input devices

(e) System control device

Q15-The System BIOS and ROM chips are called ____

(a) Software

(b) Firmware

(c) Hardware

(d) Bootware

(e) Motherboard

Answer:

1-a
2-a
3-c
4-c
5- a
6-a
7-c
8-b
9-a
10-a
11-a
12-c
13-b
14-c
15-2

Ashutosh
Coordinator,Ibpsprepadda & PrepDesk. I love to write on competitive exam preparation. I am passionate about helping students and sharing exam prep resources. I love to make exam prep affordable and convenient for everyone.

You can also connect with me on following social media.

Shares
Share This
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better